Introductie (Dry Needling Systems©)

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling richt op de behandeling van spierklachten (accuut, subacute en chronische), die er weer voor kunnen zorgen dat de mobiliteit van je gewricht(en) beperkt wordt en of zelfs segmentaal/centraal problemen gaan geven. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut.

Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken.

Meestal is de verbetering direct voelbaar, maar iedereen reageert weer anders. De napijn kan net zo vervelend zijn, als andere fysio-/ manueeltherapeutische technieken.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een concept gebaseerd op energie. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid in gewrichten
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Soms ook vegetatieve reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen
Hoe ontstaan deze spierverhardingen?
  • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
  • Chronische infecties en allergieën
  • Slaaptekort
Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, nek, bovenrug, lage rugklachten, knie/ kuitklachten tennis– of golfers elleboog, schouderklachten e.d.

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn. ‘local twitch respons’ (aanspannen van de spier) waarna deze spier zich meer ontspant.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Dus Dry Needling alleen is niet de oplossing. Er moet altijd gebruikt gemaakt worden van meerdere interventies binnen de behandeling. Voorbeeld van combinatie aan interventies waar ik regelmatig gebruik van maak, als mensen kiezen voor Dry Needling vervolg ik de behandeling met detonisatie/ bindweefsel technieken, taping (medical taping concept), specifieke mobilisaties, rek en versterkende oefeningen van de spieren en huiswerkoefeningen voor thuis.

Wat doet een gespecialiseerde fysiotherapeut eerst?

Er zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden.

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. (vaak kan de pijn ook eerste verergeren en merk je soms na een dag over paar dagen het positieve effect)

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar/ emotioneel voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

In de eerste behandeling zal ik me beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen. Verder zal ik niet aanprikken, als u dit niet wilt! Bijvoorbeeld door angst, waardoor meer kans op paniek aanval. Verder als u heel veel stress heeft raad ik het ook niet aan i.v.m. vaak heftige na reacties van de behandeling.

Verder wordt er niet geprikt bij:

  • Bloedverdunners (orale inname kan wel als deze goed ingesteld is.) Heparine injecties niet
  • Psychotische patiënten (ivm met onvoorspelbaar gedrag)
  • Open wonden, ginfecteerde huid
  • Koort
  • Zwangerschap (abdominale regio en sacrum, maar liever helemaal niet)
  • Thoracale gebied bij scoliose met gibbusvorming (ivm met wervelrotaties)
  • Electro DN bij pacemaker (alleen bij doen geen electro DN, dus kan)
  • DN in borstregio implantaten en periode borstvoeding
  • In de regio van implanten of 2 jaar na ok, dit is een advies
  • Bestraalde gebieden of 2 jaar nadien overleg met specialist

Nog vragen? Schroom je niet en vraag het aan ons!