U bent zich er waarschijnlijk wel van bewust dat uw lichaam bestaat uit botten, spieren en organen. Maar wist u dat bindweefselvliezen (fascia) alles met elkaar verbindt?

Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van huid, organen, spieren tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft.

​Maar minstens zo belangrijk is dat er tussen deze vliezen een vloeibare gel zit die er voor zorgt dat spieren soepel langs elkaar kunnen. Het fasciasysteem zorgt dus zowel voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit.

Ontstaan van klachten

Fascia gerelateerde klachten ontstaan door te veel in dezelfde houding zitten, een ongeluk, operatie of overbelasting van de spieren. Maar ook stress, slechte voeding & hydratatie, te weinig bewegen of niet genoeg variatie in de bewegingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van klachten. Deze uiten zich als een beperking in de bewegingsvrijheid, stijfheid, ontstekingen, pijn of verharding van de fascia.

​Niets in uw lichaam bestaat of functioneert op zichzelf, alles reageert op elkaar en werkt op een prachtige maar ingewikkelde manier met elkaar samen. Doordat de fascia door het hele lichaam loopt en krachten niet alleen plaatselijk maar via het gehele lichaam verdeelt kan een beperking in uw kuit letterlijk uw nekpijn veroorzaken en uw lage rugpijn zou kunnen komen van een beperking in schouder. Daarnaast zijn uw emotionele gesteldheid en levensstijl even belangrijk als de stoorzenders in het lichaam.

​Triggerpoints, verklevingen of ontstekingen veroorzaken op zichzelf geen pijn, ze geven wel signalen af die door de zenuwen naar de hersenen worden geleid. Pijn ontstaat pas in het brein en het is aan de hersenen in welke mate deze signalen als pijn worden ervaren of niet. Daarin is de gevoeligheid van het zenuwstelsel van groot belang en die gevoeligheid kan wisselen van moment tot moment. Zo hebben emoties (vooral angst), stress, koorts, slaap, voeding, hormonen en medicijnen een sterke invloed op de gevoeligheid van het zenuwstelsel.

Verhelpen van uw klachten?

Vanuit de fasciatherapie wordt naar alle factoren gekeken. Een fasciatherapeut bekijkt u van top tot teen, en door uw lichaam en geest als één geheel te onderzoeken spoort hij of zij de oorsprong van uw klacht op. Dit zorgt voor volledige oplossing of verminderingen van uw klacht, zodat u makkelijker en zonder pijn beweegt. Alleen zoals bij elke therapievorm werkt dit natuurlijk het beste als alle voorwaarden zoals hierboven beschreven staan zo goed als in orde zijn. Verder gebruiken wij in onze praktijk Fascia therapie in combi met andere therapie vormen en kijken wat het best bij de patiënt past.