Wat is medisch fitness?

Medische fitness is een vorm van fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut (of fysiotherapeut i.o derde en vierdejaars), waarbij het trainingsschema zodanig is opgesteld dat u, ondanks mogelijke belemmeringen toch kunt sporten. Ook kunt u medische fitness zien als aanvulling op uw revalidatie na een blessure, preventief gericht, conditie en of kracht willen verbeteren of functioneel trainen zodat u de dagelijkse handelingen kan blijven doen of ze misschien nog kan verbeteren. Het is een functioneel programma die op maat wordt gemaakt voor u als sporter. We kijken naar uw doelen en naar het fysiologische herstel van het lichaam. Zo gaan we u ook adviseren, coachen en begeleiden.

Verschil Fitness en Medisch Fitness

Het verschil van fitness en medisch fitness is dat er meer kennis is van het herstel van het menselijk lichaam, blessures en we zijn altijd op de hoogte van de laatste literatuur om zo het meest uit een training te kunnen halen. U traint in kleine groepen, om de begeleiding optimaal te kunnen uitvoeren en er is een toegankelijke, huiselijke sfeer. Verder wordt er eens in de drie maanden getest om te kijken naar de vooruitgang en veranderen we de oefeningen, zodat de spieren nieuwe prikkels krijgen en vooruitgang sneller gaat.

Wij zullen elke keer als u getest wordt uw resultaten en uw programma beoordelen. Waarom zitten we er zo boven op? We willen het meest optimale resultaat en tevreden klanten. Uit literatuur is bekend dat 80% van de mensen die fitnessen onder hun kunnen zitten. Daarom willen wij als eigenaren hier bovenop zitten. Als het gaat om klachten verminderen, preventie van klachten of gewoon verbetering van conditie en kracht zal er op een goede manier getraind moeten worden, anders is het resultaat minimaal, treden er sneller blessures op en raakt u als sporter gedemotiveerd en het uiteindelijk resultaat is dan stoppen met fitnessen.

Wat is uw doel?

Het doel van medische fitness is door middel van training de conditie/belastbaarheid te vergroten, zowel totaal (algehele conditie) als lokaal (evt. klachtengebied/-keten). Hierdoor ontstaat een beter evenwicht tussen belasting (wat u met uw lichaam doet) en belastbaarheid (dat wat uw lichaam kan hebben).

Met als positief gevolg:

  • Afname van uw klachten
  • Een betere algehele conditie en kracht
  • Een stressbestendiger leven
  • Fitter voelen en daardoor lekkerder in je vel zitten

Voor wie?

Deze trainingen zijn bedoeld voor mensen die in een ongedwongen sfeer vanuit een medisch oogpunt aan hun totale en/of lokale conditie willen werken.

Maar speciaal voor mensen met:

  • Knieklachten, heup klachten (bijvoorbeeld: slijtage (artrose). In de literatuur is training bij mensen met artrose heel effectief gebleken. Namelijk vermindering van pijn en stijfheid)
  • Lage rug/bekken- en bovenrug klachten
  • Nek- en schouderklachten
  • Reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld: fibromyalgie)
  • Hart- en vaatziekten
  • Neurologische aandoeningen
  • Ouderen die zo zelfstandig, functioneel mogelijk goed willen blijven leven in het algemeen dagelijks leven.
  • Depressie/ burn-out/ overspannen zijn (Uit de literatuur komt naar boven dat die de gemoedsrust van de mensen verbeterd en het stress level verlaagt dit komt door het hormoon endorfine en of dopamine, welke ook pijnstillend werken.)

Hoe werkt medische fitness?

Voor de training heeft u eerst een gesprek met de fysiotherapeut en een daaraan gekoppelde baseline test (Wat is uw start conditie en kracht). Hierna kan een inschatting gemaakt worden van uw huidige lichamelijk functioneren en worden de trainingsdoelen in kaart gebracht. Aan de hand van de trainingsdoelen wordt het programma geschreven.

De trainingen vinden plaats in kleine groepen van maximaal 8 personen. De eerste trainingen wordt u persoonlijk begeleid tot de oefeningen goed worden uitgevoerd, daarna heeft de fysiotherapeut een controlerende rol. Als u vragen heeft over de oefeningen en of uitvoering kunt u natuurlijk altijd terecht bij de fysiotherapeut.

De trainingen hebben een duur van 1 uur.

Sport lost niet altijd alle (chronische) problemen op, maar het vermindert vaak wel lichamelijke klachten en gevoelens van stress en spanning. Mensen die in het begin laag belastbaar zijn en vaak chronische klachten hebben zullen in het begin waarschijnlijk meer pijn ervaren. Dit kan wel tot een 3 tot 6 maanden kan duren (Dit demotiveerde een hoop mensen, omdat ze dit niet wisten en stopte met fitness). Dit is heel normaal. Het lichaam gaat namelijk reageren, omdat het de belasting niet gewend is. Uiteindelijk met goede begeleiding en coaching ga je voorbij deze fase en zal u het sporten meestal als prettig ervaren en ook effecten zoals pijnvermindering gaan voelen op de bestaande klachten die u heeft.

Belangrijk om te weten is dat u pas na 1 JAAR 2 a 3 keer per week getraind hebt, getraind zult zijn. Dit duurt inderdaad erg lang, afbraak gaat namelijk sneller dan opbouw.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij een van de fysiotherapeuten.

Maak direct een afspraak
Voor een vrijblijvend gesprek en of intake.