Wat is manueeltherapie:


Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie kunnen direct merkbaar zijn: U voelt dan een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het kan ook dat u zich na de behandeling tussen de 1 à 3 dagen wat beurs kan voelen met soms verergering van klachten.

Dit komt omdat de therapie een ontstekingsreactie bewerkstelligt, zodat er een betere doorbloeding ontstaat in het aangedane gebied en de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Een ontstekingsreactie komt altijd vrij als ergens schade is waardoor er herstel kan optreden. Een reactie na de behandeling is normaal, zo’n reactie ontstaat namelijk ook  bij een reguliere fysiotherapeut. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding, inzicht in gezond bewegen en zo nodig trainen of hier in begeleiden.

 

“Wat is nu het verschil tussen een Manueeltherapeut en een fysiotherapeut?”

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een 3-jarige  opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd (tegenwoordig is dit allemaal op Masterniveau). Daarmee heeft hij/zij extra kennis -qua diagnostiek, onderzoek en behandeling- opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van alle gewrichten van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Zo kan hij/zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.


Wanneer naar een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofdpijn en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

 

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.